Artykuł wędzeniu

wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest pr

Artykuł wędzeniu Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie dla każdego

Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.


Jak przygotować pyszne, wędzone mięso?

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować pyszne, wędzone mięso własnoręcznie. Chociaż wiedza odnośnie wędliniarstwa jest przez osoby trudniące się tą sztuką zwykle przekazywana z pokolenia na pokolenie, to nie brakuje również kolejnych zainteresowanych na przykład wędzeniem. Oczywiście, w tym zakresie powstało wiele poradników, ale większość ludzi uważa, że nic nie zastąpi porad doświadczonego wędliniarza. Stąd też najpewniejszych informacji powinniśmy szukać u źródła. Jeśli jednak nie mamy nikogo znajomego o takim hobby trudno będzie nam znaleźć odpowiedniego mistrza wędzarnictwa i musimy szukać porad odnośnie wędzenia w fachowej literaturze.


wędzenie kontra przepisy

Wędzenie to tradycyjna metoda na konserwację mięsa. Ostatnio wokół tematu powstało parę kontrowersji związanych z rakotwórczym działaniem dymu. Z tego powodu Unia Europejska narzuciła limity dotyczące ile jakich substancji może się znaleźć w wędzonym produkcie. Pojawiły się protesty, ponieważ ten przepis uderzył w producentów tradycyjnej, często lokalnej żywności. Jednak na te normy wypada spojrzeć trzeźwym okiem. Wszystko jest kwestią zachowania umiaru - okazjonalne jedzenie wędzonych produktów z pewnością nie przyczyni się do rozwoju raka. Kto zjada kilogram wędzonej kiełbasy dziennie? No właśnie. Warto zachować zdrowy rozsądek i po prostu myśleć. Nie wiem szczerze mówiąc, jak poradzili sobie z tymi przepisami wytwórcy, jednak uważam, że warto chronić naszą tradycję i przede wszystkim - warto stanąć po stronie smaku.



© 2019 http://bluesky.bialystok.pl/