O rekuperacji

witryny cukiernicze
Rekuperacja umożliwia ograniczenie strat ciepła spowodowanych wentylacją budynku. Rekuperator umożliwia zmniejszenie o 80% energii potrzebnej do ogrzania nawiewanego powietrza. Stosowanie rekuperacji w nowych obiektach budowlanych jest obowiązkowe w budynkach przeznaczonych na pobyt 100 lub więcej osób (20m3/h na osobę) lub o wymianie powietrza w wentylacji mechanicznej powyżej 500m3/h. Niektóre modele rekuperatorów umożliwiają odzyskanie części pary wodnej zawartej w wydmuchiwanym powietrzu i przekazanie jej do nadmuchiwanego powietrza, co zmniejsza energię zużywaną na nawilżanie powietrza w budynku (częściowo sytuacja taka ma miejsce w rekuperatorach obrotowych).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekuperator

Termowizja w budownictwie

witryny cukierniczeKamery termowizyjne w budownictwie są bardzo przydatnym narzędziem - służą do badania różnic temperatury pomiędzy zewnętrzna ścianą budynku, a jego wnętrzem . Różnice w oporze cieplnym konstrukcji mogą w pewnych warunkach powodować różnice temperatury na jej powierzchniach.
Przenikanie chłodnego (lub ciepłego) powietrza przez elementy konstrukcji również ma wpływ na różnice temperatury powierzchniowej .Co to znaczy? Że wady ociepleń , mosty cieplne i nieszczelności w osłonowych elementach konstrukcyjnych budynku mogą być lokalizowane i badane.
Dzięki temu można uniknąć ponoszenia bardzo dużych kosztów związanych z likwidacją zjawiska mostów termicznych.

Przed tym odkryciem freony były masowo

Freony (CFC, od ang. chlorofluorocarbons) ? grupa chloro- i fluoropochodnych węglowodorów alifatycznych.
Słowo Freon jest zarejestrowanym znakiem handlowym należącym do koncernu DuPont.
Freony uznano powszechnie w latach 90.
XX wieku za szkodliwe dla środowiska.
Uważa się, że ich emisja do środowiska jest jedną z głównych przyczyn zanikania warstwy ozonowej w atmosferze ziemskiej.
Przed tym odkryciem freony były masowo stosowane jako ciecze robocze w chłodziarkach, gaz nośny w aerozolowych kosmetykach oraz do produkcji spienionych polimerów.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Freon.

Widok do druku:

witryny cukiernicze

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: