Taki mamy klimat - zadbaj o ciepły dom

sto mylone z kominkami kaflowymi osłonę paleniska: kominki z wkładem kominowym, tzw. zabudowane kominki z otwartym paleniskiem paliwo: drewno kominki elektryczne gaz (miejski lub płynny) paliwo płynne etanol (tzw. biokomin

Taki mamy klimat - zadbaj o ciepły dom

Wikipedia - podział kominków

Ze względu na:

umieszczenie w pomieszczeniu:
zabudowane całkowicie lub częściowo w ścianie
kominki wolno stojące tzw. kozy
kominki ceramiczne często mylone z kominkami kaflowymi
osłonę paleniska:
kominki z wkładem kominowym, tzw. zabudowane
kominki z otwartym paleniskiem
paliwo:
drewno
kominki elektryczne
gaz (miejski lub płynny)
paliwo płynne etanol (tzw. biokominki), naftę itp.
sposób podawania paliwa stałego
kominki z palnikiem retortowym sterowanym automatycznie na pellety
kominki na drewno z dokładaniem ręcznym
sposób rozprowadzenia ciepła:
kominki oddające ciepło tylko do pomieszczenia, w którym stoją
kominki z wymiennikiem ciepła:
z rozprowadzaniem grawitacyjnym ciepłego powietrza
z mechanicznym rozprowadzeniem ciepłego powietrza
z płaszczem wodnym wpiętym do instalacji C.O. lub C.W.U.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek


Zalety kotłów olejowych

Piece olejowe są bardzo popularne. Coraz częściej możemy bowiem spotkać się z opinią, że inwestycja w taki kocioł jest bardzo opłacalna. Co o tym świadczy? Przede wszystkim, olbrzymią zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że kocioł bezolejowy nie wymaga obsługi. Na pewno warto zainteresować się takim rodzajem ogrzewania, jeśli poszukujemy źródła ciepła, do którego nie będzie potrzebna obsługa. Jest to zupełnie zautomatyzowane rozwiązanie. Bardzo istotny jest także fakt, że ta technologia pozwala na ogrzewanie w bardzo ekologiczny sposób ? na ogół ilość emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń przy ogrzewaniu piecem olejowym jest bardzo mała, wręcz nikła.


Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://bluesky.bialystok.pl/