Wybieramy sobie restaurację

kie stekiSteki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu

Wybieramy sobie restaurację Czasem trzeba zjeść coś na mieście, bo generalnie nie w samym domu się żyje. Jeśli szczęście dopisze to trafimy na , ale jeśli nie to musimy szukać dalej. Kwestie lokalu.

Polskie steki

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.

Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.

Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.


Kulinarne nowości

Jeść każdy musi, ale to jak i co, to już kwestia indywidualnych preferencji. Może właśnie dlatego powstaje coraz więcej restauracji o zróżnicowanym menu- czasem wręcz egzotycznym. Chęć poznawania nowych smaków przez Polaków jest coraz większa.

Niektóre dania kuchni japońskiej są u nas bardzo lubiane- mowa oczywiście o sushi i ramen. Jednak to nie jedyne przysmaki z dalekiego wschodu, które przypadły Polakom do gustu. I bardzo dobrze! Życie powinno przecież jakoś smakować.


Fast food

O szkodliwości fast foodów mówi się już od dawna, ale czemu jest to takie szkodliwe jedzenie? Może wydawać się, ze burger z budki od domowego nie różni się wiele, przecież bułka, mięso i jakaś sałatka wszędzie są takie same...

Okazuje się jednak, że same produkty używane w fast foodach są mocno przetworzone i z niskiej jakości składników. Często też mają na dużo soli dla zakrycia niedoskonałości, a jak wiadomo duża ilość soli w diecie nie jest wskazana i powoduje szereg problemów. Kolejnym grzechem fast foodów jest duża ilość tłuszczu oraz smażenie na starym oleju (bardzo rakotwórcze). Podsumowując samo jedzenie mogłoby być dobre, ale szereg niedociągnięć i oszczędności czyni fast foody tym czym są.



© 2019 http://bluesky.bialystok.pl/